چهارشنبه سوری چیست و آداب و رسوم و غذاهای آن
چهارشنبه سوری نزدیک است و به همین مناسبت ما در میخواهیم شما را با تاریخچه چهارشنبه سوری و آداب رسوم آن بیشتر آشنا کنیم.
چهارشنبه سوری چیست؟
چهارشنبه سوری نام جشن باستانی مردم ایران زمین است که از آداب و رسوم کهن ایران سرچشمه میگیرد. این جشن قدمتی 1700 ساله دارد. زرتشتیان در پنج روز پایانی سال این جشن را برگزار میکردند و به پنجه دزدیه یا اندرگاه معروف بود و بهانههای مختلفی مثل احترام به اموات، دور کردن ارواح خبیث و اتفاقات را علت این جشن میدانستند.
چهارشنبه سوری چه روزی است؟
به نقل از سلام دنیا ، در واقع جشن اصلی چهارشنبه سوری در غروب آخرین سه شنبه اسفند ماه برگزار میشود. در این جشن آتش که دور کنندهی بدیها و پلیدی ها است برپا میشود تا انسان را پاکیزه و منزه کند و او را به استقبال سال جدید میفرستد. میتوان گفت این جشن یکی از محبوبترین جشنهای ایرانیان در همه نقاط کشور است و هر ساله در این روز مردم زیادی را به خیابان و فضاهای باز میکشاند.
آداب و رسوم چهارشنبه سوری
چهارشنبه سوری آداب و رسوم مخصوص خود را دارد که بعضی از آنها همه جای ایران مشترک است و برخی دیگر مربوط به شهرهای خاصی میشوند. در اینجا میخواهیم به بعضی از آنها اشاره کنیم:
- آتش افروزی: در فرهنگ و هنر ایران باستان آتش نشانه پیروزی روشنی بر تاریکی، بیماری و نکبت به حساب میآمد. به همین دلیل در چهارشنبه آخر سال بعد از غروب مردم دور هم جمع میشدند و آتش روشن میکردند و با گفتن جمله "زردی من از تو، سرخی تو از من" بیماری و زردی را از خود دور و سرحالی را جایگزین آن میکردند.
- فال گوش ایستادن و گره گشایی: در این مراسم دختران جوان ابتدا نیت میکنند و بعد پشت دیوار میایستند و به صحبتهای رهگذران گوش میدهند و سپس با تفسیر این سخنان جواب نیت خودشان را میگیرند.
- قاشق زنی: در این مراسم که هنوز هم در بعضی شهرهای کوچک برگزار میشود دختران و پسران جوان چادری روی سر خود میانداختند تا شناخته نشوند و به در خانه نزدیکان و آشنایان میرفتند و با قاشق روی کاسه میزدند تا سر و صدا ایجاد کنند. صاحبخانه با این صدا از خانه خارج میشود و در کاسه نقل و نبات، شکلات و پول میریخت.
غذای چهارشنبه سوری
در این بخش میخواهیم به بحث خوشمزه غذاهای چهارشنبه سوری بپردازیم و شما را با آنها آشنا کنیم.
- آش رشته: بیشتر مردم ایران شب چهارشنبه آخر سال، آش رشته یا آش محلی شهر خود را تهیه میکنند. این باور وجود دارد که خوردن آش رشته به این دلیل است که رشته امور را در سال جدید به دست بگیریم و سال پرباری داشته باشیم.
- پلو هفت رنگ: پلو هفت رنگ از هفت جور پلو مختلف درست میشود و پخت آن زحمت زیادی دارد. این پلو شامل خرما، زیره، کشمش، شوید، عدس و لوبیا است که البته بسته توان مالی هر خانواده میتواند محتویات آن متفاوت باشد. آلبالو پلو، سبزی پلو، رشته پلو و ... را هم میتوان در این سفره هفت رنگ گذاشت. همچنین میتوانید از روشی مثل پخت مرصع پلو کمک بگیرید و مخلفات متنوعی مثل خلال بادام، خلال پسته، هویج، کشمش، رزشک و ... را به پلو خود اضافه کنید.
سخن آخر
امیدوارم این مطلب که در خصوص آداب و رسوم چهارشنبه سوری و غذاهای آن بود، مورد توجه شما قرار گرفته باشد.
نظر شما